Automatizálás – Megéri?

Az 5 leggyakoribb eset, amikor profitot tudsz növelni automatizálással

1. Ha csak nagyon magas bérköltségek mellett (vagy még úgysem) találsz megfelelő munkaerőt

Akkor betegszik le a fél társaság, amikor amúgy is elmaradásban vagytok? Képtelenség túlórát, vagy egy-egy plusz műszakot megszervezni? Vagy a közelben nyílik egy új gyár, és plakátokon hirdetik, hogy 650 ezer a kezdő operátori fizetés?

Automatizálás - Megéri?

Ha egy gyártási folyamatot kevesebb emberrel is meg tudsz oldani, akkor a felszabaduló emberek bérköltsége a zsebedben marad. Ez a legszembetűnőbb azonnali költségcsökkentési lehetőség, azonban mégsem ez az elsődleges motivációja gyártással foglalkozó partnereinknek. Azt látjuk, hogy ahol relatív sok ember kell a gyártáshoz, az a cég egyre inkább elkezd kiszolgáltatottá válni az operátorainak.

Természetesen jól képzett munkaerőre akkor is szükséged lesz, ha magasabb szintre viszed az automatizáltságot. Sokkal jobban megéri kevesebb, de jobban képzett és jobban fizetett dolgozót fenntartani, akik nem utolsó sorban lojálisabbak is lesznek a céghez.

A fentieken túlmenően érdemes azt is számításba venni, hogy míg a munkaerő megtartásához a béreket folyamatosan emelni kell, addig egy már beszerzett berendezés a céged vagyonát gyarapítja, és egyre többet fog érni a cégeddel együtt.

Egy történet az életünkből:

Egy hobby terméket gyártó partnerünknél, napi több ezer terméket címkéztek és feliratoztak manuálisan. A termékükhöz igazított címkéző-jelölő gép kb. 9 havi operátori fizetés árába került, és három embert szabadított fel.

2. Rendszeresen probléma a határidőre szállítás? Volumenben nem tudod kiszolgálni a vevői igényeket?

„Ebből sokkal többet el tudnánk adni, de egyszerűen nem tudunk annyit gyártani.”

Ezt mondatot nem egy partnerünktől hallottuk már. Ha te is így vagy, kiszámoltad már, hogy mennyi haszontól esel el? Ha van egy hatékony géped, akkor sokkal könnyebben fel tudod skálázni magad. A vevőidnél versenyelőnyt fog jelenteni, hogy gyorsan tudsz reagálni egy nagyobb megrendelésre.

A megrendelésállomány jellemzően hullámzó. Egy gép, ha nincs kihasználva, nem is termel költséget, viszont bármikor beállíthatod a termelésbe, akár több műszakba is, és jóval kevesebb embernek fizetsz műszakpótlékot.

Egy történet az életünkből:

Egy partnerünknél a karácsonyi szezonban többszörösét rendelik az évközben megszokottnak. Automatizálás előtt, az emberállományát háromszorozni kellett(volna), nem mindig sikerült határidőre szállítani, emiatt sok vevőt vesztett. A leg emberigényesebb folyamattal kezdtük, és azóta is együtt dolgozunk. Ugyanannyi embere van, mint amikor elkezdtünk együtt dolgozni, de már négyszer annyi terméket gyárt és ad el.

3. Ha vevői reklamációk vannak, mert nincs kapacitás vagy figyelem minden munkadarab vizsgálatára

100%-ig biztos akarsz lenni benne, hogy nem megy ki selejt a vevődhöz?

Bízd gépekre a minőségellenőrzést. Szinte nincs olyan hiba, amit ne lehetne gépekkel kiszűrni. Nagyon kifinomult szenzorok vannak tömeg, méret, szín, forma, stb. ellenőrzésére, és rengeteget fejlődtek az utóbbi években a kamerás/képfeldolgozási vizsgálati lehetőségek. Ki fogja betenni a jó közé a hibás darabot? Egy operátor az éjszakás műszak 8. órájában, vagy egy automata berendezés?

Egy történet az életünkből:

Autóipari beszállító partnerünknél manuális ellenőrzés folyt. A dolgozók bónuszát elvették, ha reklamációt kapott a termék. Ezt a dolgozók igazságtalannak élték meg, volt, aki ilyen esetben fel is mondott. Az elkészült ellenőrző berendezéssel nem volt több vitás eset, mert ha a gép hibát észlel, nem engedi tovább a terméket.

4. Ha a termék minősége a dolgozó ügyességétől függ

Egy célgéppel, nem csak gyártási kapacitáshoz jutsz, hanem technológiához is. Ne kerülj kiszámíthatatlan helyzetbe azzal, hogy csak a legügyesebb alkalmazottad tudja jó minőségben megcsinálni az adott munkafázist, és ha véletlenül lebetegszik, vagy felmond, akkor bajban vagy.

Automatizálás - Megéri?

Ha fejlesztesz, minőségben tudsz kiemelkedni a piacon, és nem árban kell a konkurenciád alá ígérni.

Egy történet az életünkből:

Fogászati alapanyag gyártó partnerünk egy nagyon jó termékkel tört a piacra, a probléma az volt, hogy a gyártási folyamathoz komoly kézügyesség kellett, és így is lassú volt. Nem tudták az igényeket kiszolgálni. Egy erre a termékre fejlesztett automata megoldással háromszorosára tudtuk növelni a termelési kapacitást, és bármelyik dolgozó tudja kezelni a gépet.

5. Ha egy-egy munkafázis munka- vagy egészségvédelmil problémát okoz

Ha dolgozódnak a te gyáradban fájdul meg valamije, az előbb utóbb neked is fájni fog. Váltsd ki gépekkel a nehéz, ártalmas műveleteket, mert amit egyszer megcsinálni csak kicsit nehéz, azt napi több százszor, vagy több ezerszer biztos, hogy valamilyen ártalomhoz vezet.

Ne tűrj meg a gyáradban veszélyes gépeket, hiányzó burkolatokat, hiányzó biztonsági kapcsolókat.

Egy történet az életünkből:

Egy gyártásközi ellenőrzési fázisban, egy nagyobb méretű anyát kellett nyomatékra meghúzni a darab rögzítéséhez, ezt napi több százszor. Ez csuklóbántalmakhoz vezetett több alkalmazottnál. Sajnos nagyon hosszú évekig szemet hunytak efölött. Egy speciális befogóval ki tudtuk váltani a kézi szorítást.

Nem találsz a piacon olyan gyártóeszközt, amire szükséged van?

Ha speciális a gyártási folyamatod, és kompromisszummentes megoldást akarsz, akkor minden bizonnyal egyedi, vagy más néven célgépekre van szükséged. Egy célgép akár elférhet a tenyerünkben, de jelenthet több cellából álló komplett gyártósort. Az a javaslatom, hogy akkor is kérd ki egy célgépgyártó cég véleményét, ha te magad nem látsz megoldást az adott feladatra, hiszen te a saját gyártási folyamatodhoz értesz legjobban, mi pedig azzal foglalkozunk minden nap, hogy megoldást adjunk a gyártó üzemekben felmerülő igényekre.

Ha úgy érzed, hogy magadra ismertél a fenti pontok valamelyikén, vagy csak elakadtál egy problémánál, kérj egy ingyenes online konzultációt.